DE POSITIEVE KANT VAN EEN LAGE SCORE
21 oktober 2019
De Ontwikkelwijzer in ons assessment platform de Wizard, (onderdeel van onze online assessment partner biedt ontwikkeltips voor alle competenties op de verschillende opleidingsniveaus (vmbo, mbo, hbo en wo). Voor alle competenties zijn ook de zogenaamde ‘competentieuitersten’ beschikbaar: ze geven per competentie de plus- en minkanten aan, voor zowel hoge als lage scores. De positieve kant van een lage score op ‘luisteren’ en ‘samenwerken’ uitgelicht in deze blog.
Laatst vroeg een deelnemer van de training aan mij wat de positieve kant kan zijn van een lage score op competenties als ‘luisteren’ en ‘samenwerken’. Vlak daarvoor had ik namelijk verteld dat zowel een lage als een hoge score op een competentie een positieve kant én een keerzijde hebben. Dus hoe kan een lage score op ‘luisteren’ of ‘samenwerken’ iets positiefs zijn?
Hoe werkt de ontwikkelwijzer?
De competentiescores worden op een schaal van 1 t/m 9 weergegeven en daarmee nogal eens vergeleken met rapportcijfers. Vaak denken deelnemers bij een lage score aan een ‘slechte score’, wat allesbehalve waar is. Ik geef vaak het voorbeeld van de competentie besluitvaardigheid. Scoort iemand daar gemiddeld tot hoog op, dan denken we “Fijn, iemand komt gemakkelijk tot een besluit, hakt vlot knopen door”.
Positieve kant lage score
Bij een lage score komt de term ‘besluiteloos’ al vaak in ons op. De keerzijde van een hoge score kan echter zijn dat iemand heel impulsief is. De positieve kant van een lage score op besluitvaardigheid is dat iemand goed nadenkt voor dat hij een besluit neemt en dus weloverwogen te werk gaat. Het een is niet beter dan het ander.
Het een is wel effectiever dan het andere als we kijken naar de context. Bij een brandweerman zie ik bij voorkeur een gemiddelde tot hoge score op deze competentie. Voor een internist is het weer wenselijk als hij/zij zaken goed overweegt alvorens een besluit te nemen; een lage tot gemiddelde score is in dat geval wenselijker.
Positieve kant hoge score
Als het gaat om de competentie luisteren betekent een hoge score meestal dat iemand oprecht geïnteresseerd is in het wel en wee van de ander. Luistert naar het persoonlijke verhaal.
Een lage score betekent vaak dat iemand functioneel luistert; die boodschappen oppikt uit andermans verhaal die bijdragen aan het behalen van resultaat. Een lage score op de competentie samenwerken kan betekenen dat iemand graag zelfstandig, onafhankelijk van anderen werkt.
Zo hebben alle competentiescores een positieve kant en een keerzijde en is het aan te raden om ook de situatie of context mee te nemen in de interpretatie van de resultaten.
Compleet beeld kandidaat
Ik raad klanten vaak aan om te kijken naar de competentie uitersten en zelf pak ik ze er ook regelmatig bij om een compleet beeld van een kandidaat te krijgen. Ze werpen weer een heel ander licht op de interpretatie van de competentiescores en helpen te voorkomen dat we in onze ‘laag = slecht’ valkuil stappen.
- Carlijn Witvliet, Arbeids- en organisatiepsycholoog