WUR MASTERSTUDENTEN: ZELFBEWUST DE ARBEIDSMARKT OP

12 maart 2025

arrow_back Ga terug

Sinds 2016 werkt Wageningen University & Research (WUR) samen met iScreen aan een leertraject dat studenten inzicht geeft in hun talenten, voorkeuren en drijfveren. Het doel? Hen nog beter voorbereiden op hun toekomst in de arbeidsmarkt. In 2023 is dit programma verder uitgebreid naar de master Consumer Studies, waarmee studenten ook tijdens hun master ontdekken waar hun professionele voorkeuren liggen en het zelfvertrouwen ontwikkelen voor hun eerste stappen op de arbeidsmarkt.

We spraken hierover met Gineke Boven, studieadviseur voor de bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen en de master Consumer Studies.

Samen met WUR ontwikkelden we een programma dat studenten op verschillende momenten in hun master volgen. Ze verdiepen zich in hun communicatiestijl en karaktereigenschappen en leren kijken naar verschillende rollen in organisaties, in plaats van alleen naar vaste functies. Dit helpt hen om vanuit een breder perspectief naar hun toekomstige werk te kijken en te zien welke rollen bij hun persoonlijkheid passen.

Terwijl de bacheloropleiding vooral gaat over "Wie ben ik?", behandelt de master complexere vragen zoals: "Wat wil ik?", "Wat doe ik graag?" en "Wat zoek ik in mijn toekomst?" Studenten krijgen begeleiding in kleine groepen, waar ze open gesprekken voeren over hun eigen ervaringen en wat hen motiveert. Door de verschillende achtergronden en verhalen in deze groepen ontstaat een omgeving waar studenten elkaar beter leren kennen en van elkaar leren.

Daarnaast vullen studenten vragenlijsten in over communicatiestijl, karaktereigenschappen en het Mens-Team-Organisatie-Talentmodel. In kleine groepen bespreken ze deze zelfreflecties, wat hen helpt om hun inzichten te verdiepen en te leren van de ervaringen van anderen. Dit wordt gevolgd door bedrijfsbezoeken, waar ze de praktijk kunnen verkennen.

Tijdens deze bedrijfsbezoeken kunnen studenten krijgen studenten de kans om hun eigen talenten te toetsen aan realistische situaties en dilemma’s en ontdekken wat hen wel en niet aanspreekt in een werkomgeving. Deze praktijkervaring helpt hen om een helder beeld te krijgen van hun toekomstige carrière pad en versterkt hun zelfinzicht.

Het programma wordt afgesloten met een persoonlijke presentatie waarin studenten delen wat ze hebben geleerd over zichzelf, hun ambities en de eigenschappen die ze zoeken in een toekomstige baan. Gineke Boven ziet dat studenten hierdoor met meer trots en zelfvertrouwen hun plek op de arbeidsmarkt benaderen; dankzij dit programma hebben studenten niet langer het gevoel dat ze een bepaalde rol te moeten spelen, ze weten wie ze zijn en welke waarde ze te bieden hebben.

De reacties op het programma zijn zeer positief. Studenten geven aan dat het hen helpt om met zelfvertrouwen en realistische verwachtingen hun eerst stappen op de arbeidsmarkt te zetten. Het programma is daarmee een onderscheidend kenmerk van de opleiding geworden, dat studenten niet alleen helpt ontdekken wie ze zijn, maar ook wat ze willen bijdragen in hun toekomstige werk.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze site te laten werken en u de meest relevante ervaring te geven door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Accepteer alle" te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van alle cookies, of u kunt ze weigeren door op "Weiger alle" te klikken. Bekijk onze Privacy policy