6 TIPS OM JOUW OPLEIDINGSBUDGET TE BESTEDEN

15 augustus 2018

arrow_back Ga terug

In steeds meer organisaties worden afspraken gemaakt over een persoonlijk opleidingsbudget voor werknemers. Echter 40% van het opleidingsbudget wordt niet besteed! Zonde! Een gemiste kans voor werknemer en werkgever.

Wat wil je dit jaar bereiken? En wat heb je daarvoor nodig? In deze blog 6 tips: ontdek wat voor jou belangrijk is en welke talenten jij wilt ontwikkelen.

1. Zorg dat je duurzaam inzetbaar blijft

We werken in een snel veranderende markt door technologische ontwikkelingen, internationalisering en verhoging van de pensioenleeftijd. Het is om deze reden van wezenlijk belang jezelf te blijven ontwikkelen. Wie niet blijft aansluiten bij wat de markt vraagt, loopt het risico achter te blijven.

Zekerheden zijn niet meer van deze tijd dus maak gebruik van de gelegenheid om een cursus, training of opleiding te volgen voor zowel de loopbaan binnen de eigen organisatie als voor de verdere carrière daarbuiten. Met andere woorden; neem regie over jouw eigen loopbaan!

2. Door jezelf te ontwikkelen, krijg je meer plezier in je werk

Open deur, niet waar? Uiteraard krijg je meer energie en wordt je motivatie verhoogd op het moment dat je weer nieuwe interessante informatie tot je hebt genomen. Het gevaar is dat de drukte en de waan van de dag ervoor zorgen dat je geen ruimte vrijmaakt voor scholing.

Terwijl het volgen van een nieuwe interessante workshop, cursus of opleiding jouw nieuwe ideeën geeft en er een grote kans bestaat dat dit jouw werk alleen maar leuker maakt!

3. Denk functie overschrijdend

Door te leren en jezelf te ontwikkelen word je je beter bewust van jouw talenten en mogelijkheden. Denk dan ook eens verder dan je eigen functie en jouw takenpakket. Wat past nog meer bij je?

Organisaties gaan steeds meer toe naar het denken en handelen in rollen in plaats van functies. Waarom? Het zorgt voor flexibiliteit, draagt bij aan strategisch personeelsmanagement en medewerkers kunnen hun talenten beter inzetten. Het zorgt er dus ook voor dat jij meer flexibel inzetbaar bent en jij je beter aan kunt passen aan veranderingen!

4. Denk ook eens aan een assessment

Op het moment dat je regie wil nemen over jouw loopbaan en wil bepalen waar jouw talenten voor rollen liggen, is het leerzaam om aan een assessmentdeel te nemen.

Door middel van een assessment krijg je nog meer zicht op jouw talenten en valkuilen, jouw drijfveren en competenties gerelateerd aan bepaalde rollen. Bepaal dus eerst waarin je je wenst te ontwikkelen. De eerste stap heb je dan gezet!

5. Onderscheid je met jouw kennis van collega's

Door middel van het volgen van een scholing, help je tevens jouw collega’s en jouw team om vakbekwamer te worden. Daarmee help je ook de organisatie vooruit. De kans dat dit voor jezelf, jouw team of de organisatie resultaat oplevert is aanzienlijk groot.

6. Doe gewoon eens wat anders

Het kan natuurlijk ook zijn dat er boventalligheid dreigt. Wat dan? Ga je je dan verder ontwikkelen in jouw functie van bijvoorbeeld administratief medewerker? Een functie die bij veel organisaties al gedigitaliseerd wordt. Of overleg je met jouw werkgever om een geheel andere richting op te slaan?

Wellicht dat je bij voorbaat denkt dat jouw werkgever hier niet in mee gaat maar er zijn voldoende voorbeelden waarbij de werkgever mee wilde denken met de werknemer. Zo is er het voorbeeld van de man die zijn passie voor koffie volgde en een baristacursus volgde om hier vervolgens zijn werk van te maken. Wat zijn functie was? Commercieel binnendienstmedewerker. Zo zie je maar; ‘wie niet waagt, wie niet wint!’

Wat je ook doet, welke stappen je ook zet; neem in ieder geval zelf de regie over jouw loopbaan!

Neem contact op

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze site te laten werken en u de meest relevante ervaring te geven door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Accepteer alle" te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van alle cookies, of u kunt ze weigeren door op "Weiger alle" te klikken. Bekijk onze Privacy policy