VINCENT VAN GOGH WIST HET AL: ROOD EN GROEN VULLEN ELKAAR AAN

1 augustus 2018

arrow_back Ga terug

Een tijd geleden zag ik op social media een post voorbij komen van het Van Gogh Museum. Een prachtig schilderij met de titel ‘een op zijn rug liggende krab’ * uit 1887. Ik kende dit werk van Van Gogh niet, dus las geïnteresseerd in de achtergrond van dit schilderij verder.

Er stond onder dat hij in 1888 aan zijn zus Willemien schreef ‘dat er kleuren zijn die elkaar doen schitteren, die een paar uitmaken, elkaar completeren als man en vrouw’. Daarmee doelde hij op kleuren die complementair zijn aan elkaar, zoals rood en groen, oranje en blauw. Van Gogh was enorm geïnteresseerd in de werking van kleuren en kleurtheorie. Met name de inzichten en schilderijen van de Franse kunstschilder Eugène Delacroix hebben hem geïnspireerd en zorgden ervoor dat hij met kleur ging experimenteren. Door die schilderijen, waarin kleurcontrasten zo sterk naar voren komen, is hij uiteindelijk beroemd geworden. Denk aan De Zaaier (1888) en Irissen (1890).

Voorkeuren en drijfveren

Door dit stuk op social media dacht ik direct aan onze eigen ‘kleurenprofielen’: Communicatiestijl en Karakterprofiel, waarmee we respectievelijk iemands voorkeuren voor communicatiestijlen en drijfveren in kaart kunnen brengen. In deze kleurenprofielen zijn rood en groen ook tegenpolen. Rood staat voor een voorkeur voor resultaat, taak- en doelgerichtheid. Groen staat voor relatie- en mensgerichtheid. Heb je aandacht voor het resultaat, dan verdwijnt de aandacht voor de mens vaak wat naar de achtergrond en andersom. Dat hoeft echter niet!

Ik heb inmiddels veel mensen gesproken, die zowel een sterke aandacht hebben voor zowel de ander als het te behalen resultaat. Wat ben ik daar jaloers op! Op de manager die continu de targets en organisatiedoelstellingen in zijn achterhoofd houdt en tegelijkertijd vraagt om de inbreng en mening van alle teamleden. Doelen halen; ja, maar niet zonder mijn team! Of op die collega die oprecht geïnteresseerd naar jouw verhaal luistert en daarna op vriendelijke, maar directe wijze het gesprek afsluit omdat ze door moet met andere werkzaamheden.

Aandacht voor de ander

Dus ja; rood en groen zijn tegenpolen, maar zijn absoluut ook complementair aan elkaar. Met alleen aandacht voor de ander kom je nergens. Met alleen aandacht voor het resultaat loop je voor de troepen uit en loop je de kans mensen onderweg naar dat resultaat te verliezen... Ik geloof in een goede balans tussen het rode en het groene, het resultaatgerichte en het mensgerichte. Het een sluit het ander niet uit, maar ze vullen elkaar juist mooi aan. Van Gogh wist dat al!

In kaart brengen

Ben je ook benieuwd of jij meer voorkeur hebt voor het groene of het rode of dat je juist een sterke voorkeur hebt voor beide (of helemaal niet..?). Neem contact met ons op om meer te weten te komen over hoe we dat voor jou in kaart kunnen brengen en wat je vervolgens kunt doen om een betere balans te vinden tussen resultaatgerichtheid enerzijds en mensgerichtheid anderzijds.

Neem contact op

* Bron: Van Gogh museum

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze site te laten werken en u de meest relevante ervaring te geven door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Accepteer alle" te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van alle cookies, of u kunt ze weigeren door op "Weiger alle" te klikken. Bekijk onze Privacy policy