VOOR VERDIEPING, VERBETERING EN VRIJHEID VAN ELK TEAM
15 februari 2019
Voor elk team en elke situatie
Niets zo divers als de mens.
Behalve dan, een groep mensen.
Elk team is meer dan zomaar uniek. De samenstelling. De opdracht. Waar het vandaan komt. Wat het wil bereiken. En met al die variatie is ook de inzet van een teamsessie uniek. Van een management team dat na jaren vruchtbaar samenwerken merkt dat het onderling contact stroever loopt, tot een beginnend team dat een vliegende start wil. Van nieuwe collega’s in het team tot een reorganisatie. Onderlinge communicatie. Samenwerking. Met positieve reden of om een probleem aan te gaan.
En de onderwerpen lopen net zo uiteen. Respect. Je kwetsbaar op kunnen stellen. Niet tot de kern kunnen komen. Eilandjes. Elkaar niet horen. Ruimte voor verschil. Onvermogen om diversiteit echt te benutten.
Het meest waardevolle dat je met jouw team kunt doen
Een teamsessie is altijd anders, van aanleiding tot doel, thema, verloop en resultaat. Er is geen vaste formule. Het is een combinatie van onze jarenlange kennis en ervaring en een serie ontwikkelde methoden en technieken als bouwstenen. Dat maakt de teamsessie tot een van de meest waardevolle ontwikkelingen die je met je team kunt aangaan.
Een teamsessie is niet ‘even lekker de hei op’. Het is nooit vrijblijvend want het heeft veel impact op de teamleden. Om het verloop van de sessie goed tot zijn recht te laten komen, streven we naar minstens één volledige dag met het hele team. Soms is één zo’n intensieve dag voldoende. Soms zijn er meerdere sessies nodig. Soms gaan we op individueel niveau verder.
Het onbewuste en onbespreekbare
Het vertrekpunt van de meeste teamsessies is dat we het onbewuste zichtbaar en het onbespreekbare bespreekbaar maken. Per team bepalen we of individuele intakegesprekken vooraf nodig zijn. Ter ondersteuning maken we gebruik van vragenlijsten die de deelnemers ter voorbereiding online invullen. De resultaten geven inzicht in jouw voorkeuren in interactie met anderen en in je ‘motieven voor doen’. Het geeft je persoonlijk een spiegel en, door de resultaten met elkaar te delen, een ‘gebruikshandleiding’ voor alle teamleden. Vanuit daar verdiepen we de inzichten en verbinden we; individueel en collectief.
Het moment gebruiken
Een teamsessie is bijzonder. Het is een speciale omstandigheid waarin we intensieve aandacht geven aan alles dat er toe doet, ook dat wat tot nu toe niet uitgesproken wordt. Gevoeligheden. Zeer. Kwetsbaarheden. Botsende persoonlijkheden. Elkaar feedback geven. Maar ook complimenten uitdelen en oprecht met en om elkaar lachen. Wij begeleiden en benutten dat moment optimaal; zien wat er speelt, voorvoelen wat het team nodig heeft en wat te doen om daar te komen. Dat kan via dialoog, opstellingen, opdrachten of door te werken met een belevingsregisseur die gedrag duidt en de teamleden helpt om gedrag bewust te beleven.
Op deze wijze samenwerken, samen beleven en samen zijn, vraagt om een speciale sfeer. We werken actief aan de thema’s veiligheid, vertrouwen en kwetsbaarheid. Teamleden worden uitgedaagd om uit hun comfortzone te stappen. We gebruiken humor, confronteren, vragen door en prikkelen om tot inzicht en daarmee groei te komen.
Door de ogen van...
Het is heel moeilijk om écht te snappen hoe iets voor een ander voelt. Maakt niet uit hoe empathisch je bent. Of waarom iemand iets doet op een manier die voor jou niet alleen vreemd is, maar die je oprecht niet begrijpt. Door de ogen van elkaar ziet het team langzaam maar zeker de interne diversiteit en alle potentie. Door de ogen van elkaar zien ze waar nog te winnen valt. Waar te verdiepen. En waar de kwetsbare plekken zitten. Door de ogen van elkaar zien ze het team voor wat het is en kan zijn. En dat vormt een prachtig fundament voor verdere ontwikkeling van het team en haar leden.
De effecten zijn tastbaar. De sfeer in het team verbetert. Er is veel meer onderling begrip. Teamleden weten elkaar gemakkelijker te vinden. De onderlinge communicatie verbetert; constructiever overleg, eerlijke feedback. Teamleden spreken elkaar aan op wat niet prettig is. Kortom: onderlinge communicatie en samenwerking verbeteren aanzienlijk waardoor er meer ruimte ontstaat voor plezier in de samenwerking & focus op resultaat en effect.
- Sofie Stoffels, Senior Arbeids- en organisatiepsycholoog, Locatiemanager